Bakterier tycks påverka vilken mat vi äter

Olika arter av mikroorganismer kräver olika näringsämnen och redan 24 timmar efter en förändrad diet kan skillnader i förekomsten av olika arter i människans mag-tarmsystem observeras.

Ett exempel är bakterier som kan bryta ner alger, en populär ingrediens i den japanska dieten. Allt eftersom individen äter alger, blir de bakterier som kan bryta ner dem fler. Bakterierna i sin tur utsöndrar signaler att de vill ha mer näring och individen blir sugen på alger och äter mer.

Det tycks alltså vara så att bakterierna i mag-tarmsystemet i viss mån kan styra vad vi blir sugna på. Forskarna menar att en förändring av mikrobiomet genom ett förändrat matintag potentiellt kan vara till hjälp för den som vill gå ner i vikt.

Källa: Alcock et al, BioEssays 36, 940 (2014)

 

Genteknikens utveckling 2016

Ny rapport! Vad har hänt inom genteknisk forskning under 2016? Läs nämndens sammanställning över publicerade forskningsrön inom genteknisk forskning, sammanfattad på populärvetenskaplig svenska.

Publ. 2017-03-03

Läs mer »

Rapport

Hur miljöbalkens regler påverkar forskning och utveckling (2016)

Läs mer »

Årsredovisning 2016

Läs mer »

Yttranden 1

Nämnden har yttrat sig i ärenden över nya grundföreskrifter om kemiska produkter och biotekniska organismer samt om Sveriges rapport till Århuskonventionen.
Publ. 3 mars 2017

Läs mer »

Yttranden 2

Nämnden har yttrat sig över ansökningar om att bedriva fältförsök på potatis och oljedådra samt att få genomföra klinisk prövning med genetiskt modifierade T-celler.
Publ. 3 mars 2017

Läs mer »

Protokoll

Från sammanträdet den 25 januari 2017.

Läs mer »