Japanska magbakterier tog upp "sushi-gener"

 
I Asien har man länge ätit alger medan man i övriga världen inte började äta alger i någon större utsträckning förrän sushibarerna började dyka upp för några årtionden sedan.

I alger finns kolhydrater som människan inte kan bryta ner och använda som energi. Enzymer som kan bryta ner algernas kolhydrater finns dock, föga förvånande, i bakterier som lever tillsammans med dessa alger i haven.

Forskare har nu, med hjälp av DNA-analyser visat att generna för dessa enzymer finns i bakterier i tarmarna hos japaner, men inte i nordamerikaners tarmbakterier.

Detta antyder att gener från havsbakterier tagits upp av tarmbakterier. Antagligen, menar forskarna, har havsbakterier funnits tillsammans med algerna i den mat japanerna ätit och på så sätt har tarmbakterier kommit i kontakt med havsbakterier och tagit upp delar av deras DNA. 

Henrik Brändén
Källa: Nature 464: 908 (april 2010)
Foto: Karla Vidal

Protokoll

Från sammanträdet den 25 januari 2017.

Läs mer »