Att avslöja gendoping

 

Nu presenteras för första gången en metod för att avslöja om en idrottsman gendopat sig. Testet visar om en extra kopia av genen för  erytropoietin (EPO) tillförts några av cellerna. EPO är ett signalprotein som ökar produktionen av röda blodkroppar.

I våras rapporterade tidskriften Science, att det på många håll på nätet finns reklam för denna och andra former av gendoping. I princip är gendoping svår att avslöja. Den extra genkopian gör bara att man tillverkar mer än annars av ett helt naturligt, kroppseget protein och halten av detta protein varierar naturligt mellan olika människor.

Den metod som nu utvecklats tar avstamp i det faktum att generna i vår arvsmassa är avbrutna av långa sekvenser. Dessa så kallade introner är ofta tiofalt längre än de delar av genen som beskriver ett protein. En hel gen med alla introner är så lång att den rent tekniskt är svår att hantera. Forskare som arbetar med att utveckla metoder för att försöka behandla blodbrist har därför använt en gen där dessa introner avlägsnats.  Den intron-lösa varianten av EPO-genen är den form som kan användas vid gendoping.

Det nya testet visar om EPO-genen innehåller introner eller inte. Saknar den introner är det fråga om gendoping.

Henrik Brändén
Källor: Gene Therapy 17:1022 (aug 2010); Science 327:647 (feb 2010)
Foto: Christophe Libert

Okategoriserade