CRISPR-redigerade tomatfrukter på marknaden i japan

Bild på tomater.
Tomat, Solanum lycopersicum

I maj 2021 började det japanska uppstartsföretaget Sanatech Seed att sälja en genomredigerad tomat i form av småplantor. Plantorna såldes till hemmaodlare via Sanatechs samarbetspartner Pioneer EcoSciences webbplats. Tomaten fick ett mycket positiva mottagande av en konsumentpanel av hemmaodlare och själva frukterna började därför säljas i mitten av september. Det kommer också att tillverkas en tomatpuré från de genomredigerade tomaterna.

Det verktyg som använts är gensaxen CRISPR/Cas9. De redigerade tomaterna innehåller fem till sex gånger mer gammaaminosmörsyra (GABA) än annan tomat. GABA är en signalsubstans i hjärnan och tillskott av GABA har bland annat visat sig sänka blodtrycket.

De plantor och frukter som distribueras märks med information om att produkten utvecklats med hjälp av genomredigering och att ansvariga departement konsulterats. Det finns också en QR-kod som tar konsumenten till Sanatechs webbplats för mer information om tomaten. Till skillnad från i EU är den genomredigerade tomaten inte en reglerad genetiskt modifierad organism i Japan.

Marie Nyman

Launch of Genome Edited Tomato Fruit for Purchase. Sanatech Seeds, 15 september 2021.First Genome Edited Tomato with Increased GABA In the World. University of Tsukuba, Sanatech Seed Co., Ltd. 2020-12-11; Shimada et al., Anti-hypertensive effect of gamma-aminobutyric acid (GABA)-rich Chlorella on high-normal blood pressure and borderline hypertension in placebo-controlled double blind study Randomized Controlled Trial. Clinical and Experimental Hypertension (2009)