Den indiska lotusen (Nelumbo nucifera) är en vattenväxt som anses helig både inom buddismen och inom hinduismen. Utseendemässigt liknar den näckrosväxterna, men är inte släkt med dem. I Asien har lotusen odlats under 1000-tals år och alla delar av plantan kan användas som föda eller som örtmedicin.

Lotusblomman har många unika biologiska egenskaper. Den har till exempel en oöverträffad självrenande förmåga. Bladens vaxlager och de mycket små utskotten på bladytan gör att vattendroppar lätt glider över ytan och avlägsnar smuts. Denna så kallade lotuseffekt har stått modell för bland annat självrenande färg för husfasader.

En annan unik egenskap är dess exceptionellt långlivade frön. Man har hittat levande frön som är närmare 1300 år gamla. Nu när dess arvsmassa sekvensbestämts öppnar sig stora möjligheter att få svar på frågan hur de kommer sig att fröna är så långlivade. Enligt forskarna tyder det på att lotusblomman har ett mycket effektivt system att laga skador på sitt DNA, något de kommer att studera närmare. Detta kan i sin tur eventuellt vara av intresse inom den medicinska forskningen.

Marie Nyman

Källa: Genome of the long-living sacred lotus (Nelumbo nucifera Gaertn.), Ming et al, Genome Biology 14:R41 (2013)

 

 

Analysera arsvmassan, Växter