Elefanter utan betar – ett evolutionärt svar på elfenbensjakt

Bild på elefantfamilj i amboseli nationalpark, Kenya
Elefantfamilj i Amboseli nationalparken, Kenya

I en studie publicerad i tidskriften Science visar forskare att trycket från elfenbensjägare kan påverka andelen afrikanska savannelefanter utan betar. Studien utfördes i nationalparken Gorongosa i Mozambique.

Under inbördeskriget i Mozambique, 1977 – 1992, jagades elefanter och andra djur av båda sidor av konflikten. Det ledde till att populationerna av de stora växtätarna i Gorongosaparken sjönk med över 90 procent. När antalet elefanter minskade, förändrades egenskaperna hos populationen. Andelen honor utan betar steg från cirka 18 till 51 procent. Samma trend syns i andra afrikansk länder där elefanter jagas för sina betar, till exempel i Tanzania och i Sydafrika.

Med hjälp av genetiska analyser presenterade forskarna i den aktuella studien en möjlig förklaring till att det bara är honor som saknar betar. Den mutation som leder till att betar inte utvecklas kan vara dödlig för elefanthanarna.

Marie Nyman

Ivory poaching and the rapid evolution of tusklessness in African elephants. Cambell- Staton et al, Science, Vol 374, No. 6566, 2021