Odling av genetiskt modifierade grödor 2018

Under 2018 odlades genetiskt modifierade grödor i 26 länder på en areal om totalt drygt 190 miljoner hektar. De länder som tillkommit sedan 2017 är Indonesien som odlade torktolerant sockerrör och Konungariket Eswatin (tidigare Swaziland) som odlade insektsresistent bomull. De största arealerna odlades i USA, följt av Brasilien, Argentina, Kanada, Indien och Paraguay. Genetiskt modifierad…

Olagliga petunior kan bli lagliga i USA

Under våren 2016 upptäcktes genmodifierade petunior på den finska marknaden och eftersom inga genmodifierade petunior är godkända inom EU var de olagliga. De första petuniorna som identifierades som genmodifierade var orangefärgade, men det visade sig att de använts i vidare förädling och att det fanns bortåt 100 sorter i olika färger. Genmodifierade petunior hittades på…

Behandling av allvarliga blodbristsjukdomar med genterapi

Sickelcellanemi och beta-thalassemi är två allvarliga blodbristsjukdomar. Sjukdomarna beror på mutationer som ger förändringar i hemoglobinet, det protein i de röda blodkropparna som transporterar syre till olika delar av kroppen. Det syretransporterande hemoglobinet är uppbyggt av fyra enheter, två alfaglobiner och två betaglobiner. På fosterstadiet produceras inget betaglobin. Hos det ofödda barnet består hemoglobinet istället…

Vegansk glass med hjälp av genmodifierade mikroorganismer

Det USA-baserade uppstartsföretaget Perfect Day lanserade under juli en vegansk och laktosfri glass. Till sin hjälp för att producera glassen har de svampar av släktet Trichoderma som modifierats med är gener för mjölkproteiner. Det är alltså genmodifierad Trichoderma och inte kor som producerar de proteiner som behövs för att tillverka olika mjölkprodukter. Vegan-glassen är den…

Eurobarometer 2019: Food safety in the EU

Den Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten har genomfört en undersökning om EU:s befolknings attityder till livsmedelssäkerhet. På frågan vilka av elva områden som de utfrågade hört talas om och som bekymrar dem hamnade rester av antibiotika, hormoner och steroider i kött högst upp med 44 procent. I Sverige var siffran betydligt högre, 75 procent. Genetiskt modifierade livsmedel och…