Tomater, jordgubbar och potatis med högre C-vitaminhalt

Förmågan att bilda C-vitamin gick tidigt förlorad under människans evolution. Människan behöver därför tillgodogöra sig C-vitamin via kosten. Djur som till exempel elefanter, katter, hundar och kor kan bilda C-vitamin, men inte våra närmaste släktingar som gorillor och orangutanger. Detta beror på en mutation i en gen som kallas GLO. GLO-genen kodar för det enzym…

Stora genetiska skillnader mellan blad och rot

Jättepoppeln (Populus trichocarpa) har visat sig vara överraskande variationsrik. Den genetiska variationen inom ett träd är nämligen lika stor som variationen mellan obesläktade träd. Poppeln kan klona sig själv och dessa avkommor är förbundna med moderträdet via ett gemensamt rotsystem. Poppel var det första träd vars DNA-sekvens kartlades. Detta kallas poppelns referensgenom. Nu har forskare…

Forskare visar på samband mellan tomaternas mognad, färg och smak

På 1920-talet upptäckte förädlare en naturlig mutation som gör att tomater mognar jämnare – från jämt ljusgrön till jämt rödfärgad. Denna mutation finns idag i många kommersiella tomatsorter. Forskare har nu med hjälp av bland annat det nyligen sekvensbestämda tomatgenomet identifierat den gen som bär på mutationen som ger jämn fruktmognad. Genen visade sig koda…

Exponering för solljus ökar mutationer som leder till hudcancer

För att undersöka vilka mutationer som orsakar den hudcancer som kallas för melanom har forskare i USA kartlagt den genetiska informationen från tumörmaterial från 25 patienter med denna cancerform. När de jämförde sina resultat med den genetiska informationen från ”frisk” hudvävnad, kunde de se att en gen, som kallas för PREX2, var muterad i 11…