I slutändan blir AquAdvantage lika stor som en icke-modifierad lax. Men eftersom de växer snabbare är de färdiga för försäljning efter 16 till 18 månader. En icke-modifierad lax är färdig när den är mellan 28 och 36 månader.
Gen från en annan fisk
Laxen har modifierats med en gen som isolerats från kungslax (Oncorhynchus tshawytscha) och som kodar för ett tillväxthormon. En del av modifieringen är också att genens promotor, själva startknappen, kommer från en art i familjen tånglakar (Zoarces americanus).
Anledningen till att man inte har använt kungslaxens egen promotor är att den bara aktiverar genen under vissa förhållanden, till exempel längre dagslängd och högre temperatur. Promotorn från tånglaken gör att genen är aktiv hela tiden oberoende av omgivande faktorer. I AquAdvantage tillverkas alltså tillväxthormon hela tiden.
Sterila för att inte spridas
För att minimera risken för att de modifierade laxarna rymmer och parar sig med vild lax sker odlingarna på land i tankar inomhus. Laxarna är dessutom triploida vilket innebär att de har tre kromosomer av varje. Det gör att bildandet av könsceller inte fungerar som det ska och laxarna blir sterila.
I november 2015 godkände livsmedels- och läkemedelsmyndigheten i USA den modifierade laxen som livsmedel. Det var då det första genetiskt modifierade djuret som godkändes som livsmedel. Ett år senare godkändes AquaAdvantage som livsmedel i Kanada och 2021 i Brasilien.
Uppdaterad april 2024.