Japan börjar sälja CRISPR-redigerad fisk

Japansk rödbraxen

Under oktober började det japanska företaget Regional Fish Institute Ltd. sälja genomredigerad fisk av arten japansk rödbraxen. Den redigerade braxen har utvecklats i samarbete med två japanska universitet och redigerats så att den producerar 20 procent mer muskelmassa. Det forskarna gjort är att med hjälp av gensaxen CRISPR/Cas9 slå ut en gen (myostatin) som hämmar muskeltillväxt.

Rödbraxen är det första genomredigerade djur som nått marknaden. Tidigare i år började en CRISPR-redigerad tomat med högt innehåll av gammaaminosmörsyra (GABA) att säljas i Japan. Mer information om tomaten på sidan CRISPR-redigerade tomater på marknaden i Japan.

/Marie Nyman

Källor:

Mer information på Regional Fish Institute Ltd’s webbsida Genome editing (regional.fish/en/genome).

Kishimoto et al. Production of a breed of red sea bream Pagrus major with an increase of skeletal muscle mass and reduced body length by genome editing with CRISPR/Cas9 , Aquaculture vol 495, 1 October 2018, Pages 415-427