Här finns länkar till myndigheter, organisationer med flera. Det finns också länkar till material för lärare och elever.
Svenska GMO-myndigheter
En lista över svenska myndigheter. De har ansvar för frågor som rör genteknik:
- Arbetsmiljöverket: Läs mer på Innesluten användning av GMM.
- Gentekniknämnden: Läs mer på Om nämnden.
- Havs- och vattenmyndigheten: Läs mer på FIFS (2004:2).
- Jordbruksverket: Läs mer på Genteknik, Genteknik och foder.
- Kemikalieinspektionen: Läs mer på Genmodifierade organismer, GMO.
- Livsmedelsverket: Läs mer på Genmodifierad mat, GMO.
- Läkemedelsverket: Läs mer på Biologiska läkemedel, EU-krav på läkemedel för avancerad terapi och Vävnadsteknisk produkt.
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB): Läs mer på Transport of GMOs för exempel på hur GMO bör transporteras.
- Naturvårdsverket: Läs mer på Genetiskt modifierade organismer.
- Skogsstyrelsen: Läs mer på SKSFS 2008:4 och SKSFS 2008:5. Dessutom finns en lista med lagar och förordningar som är relevanta för skogsbruket på deras webbplats.
- Miljö- och energidepartementet.
- Näringsdepartementet.
Information om sjukdomar hos människa
Du som vill veta mer om bland annat sjukdomar hos människa kan hitta information på:
- 1177 Vårdguiden som är en en tjänst från Sveriges landsting. Där finns fakta och råd om sjukdomar och hälsa.
- SBU är en förkortning av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Det är en myndighet. De gör utvärderingar av metoder inom hälso- och sjukvård.
- Socialstyrelsen är en är en statlig myndighet. De arbetar med frågor som rör socialtjänst och hälso- och sjukvård. De har bland annat information om ovanliga sjukdomar.
Etik-webbplatser
Det finns flera organisationer i världen som diskuterar bioetik. Här följer några exempel:
- Etikprövningsnämnderna: Forskare måste söka tillstånd hos Etikprövningsnämnderna för att få göra forskning på människor.
- Även för djurförsök krävs tillstånd. Det finns sex regionala djurförsöksetiska nämnder i Sverige.
- Centrum för forsknings- & bioetik, Uppsala universitet, forskar bland annat om bioetik. På Etikbloggen diskuterar de olika etiska problem.
- CODEX har samlat de lagar, regler och riktlinjer som rör forskning.
- Statens medicinsk-etiska råd (SMER) diskuterar etiska problem som rör vården. Bland annat etiska frågor som rör genetiska analyser.
- Svenska läkaresällskapets Delegation för medicinsk etik diskuterar också frågor som rör etiken i vården.
- På En blogg om etik från Sveriges lantbruksuniversitet går det att läsa om etik. Det handlar om till exempel etik och kloning av djur, och vad begreppet naturlighet innebär.
- Det etiske råd är ett danskt etikråd som hanterar många olika områden, bland annat genteknik.
- Riksomfattande etiska delegationen inom hälso- och sjukvården är ett etikråd i Finland. Det har fokus på sjukvården.
- De nasjonale forskningsetiske komiteene är forskningsetiska råd i Norge.
- Nordisk kommitté för bioetik tar upp frågor som rör allt från medicin till livsmedel.
- Europarådet har ett gemensamt bioetikråd, Committee on Bioethics.
- Europeiska kommissionen har också etikråd, European Group on Ethics in Science and New Technologies.
- The Anscombe Centre tar upp moralfrågor i förhållande till biomedicin. De har sin grund i katolska kyrkan.
- I Schweiz finns Federal Ethics Committee on Non-Human Biotechnology (ECNH). De diskuterar bland annat genteknik.
- I USA följer National Institutes of Health bioetikfrågorna.
- FN och UNESCO:s bioetikråd, International Bioethics Committee, utgår bland annat från FN:s mänskliga rättigheter när de funderar kring bioetikfrågor.
Företag och organisationer
Här listas företag, bransch-, miljö-, lantbruks- och konsumentorganisationer. Alla arbetar med bio- och genteknikfrågor. Detta är ett urval av företag och organisationer. Det finns fler.
- Arcadia Bioscience
- Bayer Crop Science
- Biotechnology Industry Organization
- DuPont Pioneer eller Pioneer Hi-Breed
- Ekologiska Lantbrukarna
- EPSO (The European Plant Science Organisation) är en organisation som representerar mer än 200 forskningsinstitut, institutioner och universitet från 30 länder. De arbetar med frågor som rör växtforskning.
- EuropaBio
- European Society of Human Genetics (ESHG)
- EuroScience är en intresseorganisation för forskare i Europa.
- Evogene
- Förbundet Sveriges Småbrukare
- Greenpeace, Sverige
- KRAV
- International Service for the Aquisition of Agri-Biotech Applications (ISAAA): En sida som beskriver världens odling av bioteknik grödor. Innehåller mycket statistik. Även om ISAAA arbetar för bioteknik- eller GM-grödor, så är deras statistik mycket tillförlitlig.
- Lantbrukarnas Riksförbund (LRF)
- Life Science Sweden
- Meridian Institute
- Monsanto
- Naturskyddsföreningen
- Novozymes
- Orf Genetics
- Stem Cell Information
- Sveriges Konsumenter
- SwedenBIO
- Syngenta
- Uppsala BIO är en organisation som vill stärka life science sektorns konkurrenskraft och tillväxt. Life science kallas också livsvetenskaper.
Myndigheter, rådgivande organ, internationella riktlinjer och liknande
- Genteknik.nu: Denna webbplats. Hjälper den som är intresserad av att sätta sig in i genteknik och bioteknik.
- Tillsyns- och föreskriftsrådet: Ett samråds- och samverkansorgan för myndigheternas arbete i frågor som rör tillsyn och föreskrifter enligt miljöbalken.
- GMO info: EU-kommissionens webbplats för information om ansökningar om fältförsök i hela EU och ansökningar om utsläppande på marknaden och möjlighet att lämna synpunkter på dessa.
- OECD BioTrack Online: Information om vilka genetiskt modifierade organismer som är marknadsgodkända i OECD-länderna (produktdatabasen). Information om lagstiftning i andra OECD-länder. Konsensusdokument om växter, träd, mikroorganismer och nya egenskaper som har introducerats. OECD är en förkortning av Organisation for Economic Co-operation and Development.
- EU-kommissionens webbsidor om GMO och genteknik.
- EU-kommissionens webbsidor om samexistens.
- Belgian biosafety server: Information om gentekniklagstiftning inom EU och i några andra länder.
- Cartagenaprotokollet om biosäkerhet: Webbplats för det FN-protokoll som reglerar export, import och andra gränsöverskridande förflyttningar av GMO.
- Biosafety Clearing-House: Det internationella informationsförmedlingscentrumet för biosäkerhet där bland annat alla parters beslut om GMO är tillgängliga.
- Bioteknologirådet: Ett fristående, rådgivande organ som är tillsatt av den norska regeringen. Nämnden ska bidra med information och främja debatten om bland annat etiska konsekvenser vid användandet av bioteknik. De har också bra Temasider på norska där de förklarar olika områden inom biotekniken.
- UNECE: Internationell webbplats med information om reglering av transport av farligt gods på väg.
- Codex Alimentarius togs fram av FAO och WHO 1963 för att skapa internationella standarder rörande livsmedel för att bland annat skydda konsumenternas hälsa.
- Community Reference Laboratory for GM Food and Feed har bland annat till uppgift att att utvärdera och validera metoder för att detektera GMO i livsmedel och foder.
- Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR) är en världsomfattande samarbetsorganisation som sysslar med jordbruksforskning och -utveckling med målen att bland annat minska fattigdom och hunger.
- Delegationen för bioteknik (Finland): Delegationen för bioteknik är ett rådgivande organ som hanterar biotekniska och gentekniska frågor.
- Gentekniknämnden (Finland): Gentekniknämnden är den finska behöriga myndigheten i frågor som hör till tillämpningsområdet för den finska gentekniklagen.
- Directorate – General for Health and Food Safety: Kallas också DG Santé.
- European Commission Biotechnology: På webbplatsen kan man läsa mer om vad Europeiska kommissionen gör i frågor som rör bioteknik.
- European Commission Joint Research Centre: På JRC:s webbsida kan man läsa mer om GMO.
- European Directory of DNA Diagnostic Laboratories (EDDNAL) sprider information om bland annat DNA-baserade diagnosmetoder till vården.
- Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA): På EMA:s webbplats finns information om olika läkemedel, bland annat sådana läkemedel som görs av GMO.
- EFSA (European Food Safety Authority): EU:s livsmedelsmyndighet. Under EFSA ligger GMO panel som arbetar med GMO-frågor. Här berättar EFSA om vad GMO är och hur de jobbar med GMO-frågor. De har en hel “filmkanal” som beskriver olika områden som de har hand om.
- Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO): FAO är FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. De har en webbsida om bioteknik.
- NordGen (Nordiskt Genresurscenter) är en nordisk institution för bland annat bevarande av växter, husdjur och skog. Det är ett samarbete för att bevara genetiska resurser i Norden. NordGen bildades efter en sammanslagning av Nordiska Genbanken, Nordisk Genbank Husdyr och Nordiska skogsbrukets frö- och plantråd.
- U.S. Department of Agriculture (USDA):
- U.S. Environmental Protection Agency (EPA):
- U.S. Food and Drug Administration (FDA):
- Världshälsoorganisationen (WHO):
Forsknings-webbplatser och liknande
- EMBL-EBI:s webbplats. Här finns databaser och verktyg som forskare använder. Den är på engelska: “The European Bioinformatics Institute (EMBL-EBI) maintains the world’s most comprehensive range of freely available and up-to-date molecular databases.” http://www.ebi.ac.uk/services (hämtad 2017-08-28).
- NCBI:s webbplats. Här finns databaser och verktyg som forskare använder. Den är på engelska: “The National Center for Biotechnology Information advances science and health by providing access to biomedical and genomic information.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ (hämtad 2017-08-28).
- PubMeds webbplats. Här kan man leta efter forskningsartiklar. Den är på engelska: “PubMed comprises more than 27 million citations for biomedical literature from MEDLINE, life science journals, and online books. Citations may include links to full-text content from PubMed Central and publisher web sites.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed (hämtad 2017-08-28).
- Google Scholars sökmotor. Här kan man leta efter forskningsartiklar. https://scholar.google.se/ (hämtad 2017-08-28).
- Svensk kulturväxtdatabas, SKUD. “SKUD är en nationell likriktare och ett referensverktyg för svenska kulturväxters vetenskapliga, hortikulturella och inhemska namn. Den är till för alla som arbetar eller kommer i kontakt med kulturväxter och som önskar en korrekt namngivning. Som kulturväxt betraktas här inte bara de växter som odlas i Sverige utan alla dem vi använder, inhemska eller importerade.” http://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/skud/ (hämtad 2017-08-28)
- Den virtuella floran. http://linnaeus.nrm.se/flora/ (hämtad 2017-08-28).
Andra länkar av intresse
- Bioscience explained är en webbtidskrift för lärare i biologi och naturvetenskaper.
- Control Freaks: Två amerikanska forskare som tillsammans med sina studenter relativt enkelt förklarar odling, ogräs, ogräsbekämpning och GMO.
- DNA Learning Center har som uppgift att ge kunskap om genetik till bland annat elever.
- Genetiskt modifierade växter: En webbresurs om GM-växter som har som mål att att ge inspiration och stöd till lärare och elever som arbetar med frågor som rör genmodifierade växter.
- hhmi Biointeractive: På Biointeractives webbplats hittar du information som kan användas i undervisning. Webbplatsen är på engelska.
- Learn Genetics har som uppgift att överföra kunskap inom naturvetenskap till lekmän, till exempel elever. De fokuserar på genetik och andra områden inom de så kallade livsvetenskaperna (Life Science).
- Mistra Biotech är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram inriktat på bioteknik.
- National Center for Case Study Teaching in Science at the University at Buffalo: Även på denna webbplats hittar du information som kan användas i undervisning. Webbplatsen är på engelska.
- Nationellt forensiskt centrum (NFC) är en nationell avdelning inom Polismyndigheten. I NFC ingår också de forensiska laboratorierna i Stockholm, Göteborg och Malmö. NCF är det som tidigare hette SKL.
- Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik är en organisation med målet att bidra till att lärare i förskola, skola och vuxenutbildning får en höjd kompetens och ökat intresse för biologi och bioteknik.
- Nationellt resurscentrum i kemi (KRC) är en organisation med målet att bidra till att lärare i förskola, skola och vuxenutbildning får en höjd kompetens och ökat intresse för kemi. De har utarbetat ett flertal kompendier med olika teman som kan ge stöd för kemiundervisningen.
- Rikstermbanken: Svenska biotermgruppen (nedan) är en del av Rikstermbanken. Rikstermbanken är en databas med facktermer.
- Sök i tre ordböcker på en gång: Till Svenska Akademiens ordlistor och ordbok på nätet.
- Svenska biotermgruppen: Hittar på nya termer på svenska inom bland annat molekylärbiologin. Där kan du söka på begrepp och få reda på hur de definieras och vilka ord du istället bör använda på svenska.
- Wallenbergstiftelsernas youtube-kanal med filmer om forskning. Filmerna är på svenska och engelska.
(uppdaterad 2017-11-21)