Under 2026 kan köttprodukter från genomredigerade grisar finnas på hyllorna i USA:s livsmedelsbutiker. I april tidigare i år lämnade USA:s Livsmedels- och läkemedelsmyndighet (U.S. Food and Drug Administration, FDA), ett marknadsgodkännande för grisarna.
FDA har bedömt att den genetiska redigeringen är säker och effektiv, och att grisarna inte utgör någon annan risk för människors hälsa och miljö, jämfört med konventionellt avlade grisar.
De genomredigerade grisarna har motståndskraft mot virussjukdomen PRRS (en förkortning av engelskans porcine reproductive respiratory syndrome). PRRS beräknas orsaka grisuppfödare förluster på 1,2 miljarder amerikanska dollar varje år. Sjukdomen ger upphov till lidande för grisarna, kan orsaka missfall och att kultingar dör. En gris som haft PRRS utvecklar också lätt bakterieinfektioner vilket leder till en kraftigt ökad användning av antibiotika.
Motståndskraften introducerades i avelslinjen med gensaxen CRISPR/Cas9 som användes för att stänga av en gen hos grisarna. När genen är avstängd tillverkas inte ett protein som viruset behöver infektera grisarna.
I en studie från 2024 visar forskarna som utvecklat avelslinjen att de genomredigerade grisarna inte skiljer sig från andra grisar när det gäller till exempel tillväxt, hälsa och reproduktion. Inte heller köttet smakar eller ser annorlunda ut.
Det brittiska företaget Genus som tillsammans med forskare utvecklat avelslinjen har även ansökt om godkännande i Mexiko, Kanada, Japan och Kina.
I Colombia och Brasilien har grisarna redan undantagits ländernas respektive GMO-lagstiftning och kommer därför regleras av samma lagstiftning som konventionellt avlade grisar.
/Mia Olsson 2025-05-22
Källor:
PIC receives FDA approval for technology used to breed PRRS-resistant pigs – PIC North America