Glofish: självlysande akvariefiskar

Glofish är samlingsnamnet för en rad arter av akvariefiskar som modifierats för att bli självlysande. De gener fiskarna modifierats med har isolerats från andra marina organismer som manet och korall.


Glofish har sitt ursprung vid det nationella universitetet i Singapore. Forskare vid universitetet modifierade zebrafiskar med en gen för grönt fluorecerande protein, en gen som isolerats från en manet. Strax därefter modifierade samma forskare zebrafiskar som lyste i rött och i orange. Målet med forskning var att utveckla de modifierade zebrafiskarna till indikatorer för föroreningar. Tanken var att de skulle börja fluorescera när de kom i kontakt med miljögifter. De första zebrafiskarna lyste dock konstant.

Bild på Glofish.
Glofish, Starfire danois. Foto: Glofish.

Det USA-baserade företaget Yorktown Technologies förhandlade med forskarna i Singapore och fick rättigheter att marknadsintroducera de modifierade zebrafiskarna globalt. De gav fiskarna namnet Glofish.

Ungefär vid samma tidpunkt träffades en överenskommelse mellan den största akvariefiskproducenten i Taiwan, Taikong, och taiwanesiska forskarna som modifierat fiskarten medaka så att den lyste i grönt. Våren 2003 blev Taiwan det första land i världen att godkänna genetiskt modifierade akvariefiskar. I slutet av december 2003 godkändes Glofish i USA.

De arter som säljs i USA är zebrafiskar, tetror, barber, kampfiskar och en art av karp. I Taiwan finns bland annat självlysande zebraciklider och skalarer till försäljning. Inom EU är försäljning av genetiskt modifierade akvariefiskar olagligt, men Glofish har påträffats i flera medlemsstater.

Uppdaterad november 2020.