Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har bedömt hur avel med hjälp av nya genomiska tekniker (NGT) påverkar livsmedels- och foderprodukter från djur. Slutsatsen är att de nya teknikerna inte medför några nya typer av risker jämfört med traditionell avel eller etablerade tekniker för genetisk modifiering (GM). De riktlinjer för riskbedömning av GM-djur som finns idag behöver särskilt kompletteras inom djurhälsa och djurvälfärd för att kunna tillämpas på djur framtagna med NGT.
NGT används inom avel i ett brett spektrum av djurarter för att förändra många olika egenskaper. Oftast introduceras en mutation på en specifik plats i djurets genom som leder till att en egenskap förändras. Till exempel finns en avelslinje med grisar som med NGT har getts motståndskraft mot ett virus.
I de flesta länder gäller någon form av GMO-lagstiftning som begränsar användningen av genteknik inom avelsarbete, men i några enstaka länder, till exempel i USA och Japan, omsätts tekniken i kommersiell djurproduktion. Länderna har då beslutat att det är möjligt att ge undantag för djur där NGT använts inom aveln från reglering enligt landets GMO-lagstiftning, och sådana djur ska istället betraktas som konventionellt förädlade djur.
Inom EU pågår förhandlingar om att ge undantag för växter förädlade med vissa NGT från EU:s strama GMO-lagstiftning, men någon sådan lagändring finns inte föreslagen för djur eller mikroorganismer.
Inga ansökningar om godkännande av NGT-djur har ännu behandlats inom EU, men i och med den snabba utvecklingen på området i världen är det väsentligt att se över de riktlinjer som finns och om det finns några nya risker med djur inom livsmedelsproduktion där NGT använts inom aveln.
EFSA bedömer att NGT-förädlade djur inte innebär några nya risker
Inom EU har myndigheten EFSA bland annat ansvar för att de livsmedel som godkänds för försäljning är säkra att förtära, och att produktionen inte utgör oacceptabla risker för miljön. På uppdrag av EU-kommissionen har EFSA:s GMO experter analyserat om det finns några nya faror eller risker för hälsa eller miljö med att äta produkter från NGT-förädlade djur jämfört med djur framtagna med traditionell avel eller genetisk modifiering.
EFSA bedömer, utifrån sina analyser, att de nya teknikerna inte ger några nya typer av risker. Mutationer introducerade med hjälp av NGT är inte annorlunda än mutationer som uppkommer naturligt. Eventuella oavsiktliga förändringar (off-target-effekter) är liknande dem man ser vid traditionell avel och innebär inga nya hot mot människor, djur eller miljö. I de fall man använder NGT för att föra in en ny gen eller annan DNA-sekvens bedöms riskerna vara av samma natur som vid etablerade tekniker för genetisk modifiering, med en potentiellt lägre risk i och med att insatsen är mer riktad.
Riktlinjer för riskbedömning behöver uppdateras inom djurvälfärd och djurhälsa
EFSA har också utvärderat hur väl EU:s riktlinjer för riskbedömning av GMO är anpassade för bedömning av djur där NGT använts inom avelsarbetet. Det har man gjort genom att analysera hur väl riktlinjerna fungerar i ett antal konkreta fall tagna från den vetenskapliga litteraturen.
EFSA konstaterar att befintliga riktlinjer för riskbedömning av GM-djur åtminstone till viss del kan tillämpas även på djur där NGT använts i aveln. Dock krävs vissa anpassningar och kompletteringar, särskilt inom områden som djurhälsa och djurvälfärd, där de befintliga riktlinjerna inte är uppdaterade i enlighet med den kunskap som finns på området idag.
Få NGT-djur på marknaden i världen
År 2023 publicerade EFSA en översikt av den globala användningen av NGT i avel av djur för livsmedelsproduktion.
Två olika fiskarter med ökad tillväxt eller muskeltillväxt godkändes för att komma ut på marknaden i Japan 2021. Sedan dess har Brasilien givit ”icke GMO-status” till ett nötdjur som fått ökad muskeltillväxt. Både USA och Brasilien har godkänt ett nötdjur som fått kortare päls för att bättre tåla värme. Det är oklart om någon produkt ännu har sålts från dessa nötdjur.
En gris med motståndskraft mot den virussjukdom som på engelska heter porcine respiratory and reproductive syndrome (PRRS), som avlats fram i Storbritannien, var i EFSA:s studie på gång för ett godkännande i Colombia, USA, Brasilien, Japan, Kanada, Mexiko och Kina. Sedan rapporten publicerades har grisen fått grönt ljus i Colombia och USA.
I förkommersiell fas finns flera andra NGT-djur. En del är ännu under utveckling men myndigheterna i något land kan ändå ha fattat beslut om regulatorisk status som icke-GMO. Bland dessa finns en avelslinje med nötdjur som både har kortare päls och som inte utvecklar horn. Även en tilapia-fisk med ökad muskelmassa är under utredning i USA, Argentina och Brasilien. I Kina är ett tjugotal olika djurarter i ansökningsfas.
Många lantbruksdjur i forsknings- och utvecklingsfas
Ett stort antal olika djur där NGT används i avelsarbetet finns i forsknings-och utvecklingsfas. Mer än hälften av de totalt 195 studier som EFSA analyserat kommer från Kina, följt av USA, Japan, Sydkorea, Norge, Storbritannien, Nya Zealand, Singapore, Australien, Taiwan, Tjeckien och Tyskland. Utöver dessa var enstaka studier från Indien, Israel, Ryssland och Uruguay.
Omkring en tredjedel av studierna syftade till ökad köttproduktion och drygt en femtedel till påverkan på reproduktionen, till exempel utveckling av steril lax. Aveln är också inriktad mot motståndskraft mot olika sjukdomar, produktion av icke-allergena produkter, ändrad färg, ökad kvalitet och bättre tålighet mot abiotisk stress, som värme.
De djurslag som omfattas är främst däggdjur som gris, nöt, får och getter, men även kyckling och vaktel, olika arter av fisk som tilapia och lax, samt honungsbi och silkesmask.
2025-08-21, uppdaterad 2025-08-26, Annelie Carlsbecker
Referenser
EFSA Panel on genetically Modified Organisms (GMO) (2025). New developments in biotechnology applied to animals: An assessment of the adequacy and sufficiency of current EFSA guidance for animal risk assessment. Efsa Journal 23(8).
https://doi.org/10.2903/j.efsa.2025.9566
Van Eenennaam, A. L. (2023). New genomic techniques (NGTs) animals and their Agri/food/feed products. EFSA Supporting Publications, 20(9), EN-8311. https://doi.org/10.2903/sp.efsa.2023.EN-8311