Långtidsstudie av makaker som ätit genetiskt modifierad majs indikerar låg risk för hälsopåverkan

Genetiskt modifierad (GM)-majs odlas över stora arealer, främst i Nord- och Sydamerika. Inom EU odlas GM-majs på små arealer i Spanien och Portugal, men EU importerar relativt stora kvantiteter, främst för användning som djurfoder.

Innan en GM-gröda kan godkännas som livsmedel och foder måste den genomgå en rigorös riskbedömning, inklusive utfodringsförsök på råtta. Det har då upprepade gånger påvisats att olika sorters GM-majs inte innebär någon högre risk för påverkan på människors och djurs hälsa än motsvarande icke-modifierad majs. Trots det har vissa haft kvar en oro för möjliga långtidseffekter på hälsan, särskilt påverkan på immunsystemet eller på metabolismen.

Nu har kinesiska forskare analyserat långtidseffekter av att äta GM-majs hos primater. Under mer än sju år fick krabbmakaker äta en föda som antingen bestod av 70 procent GM-majs, 70 procent vanlig majs, eller standardföda för primater. GM-majsen hade två relativt vanliga modifieringar. Den uttryckte proteinerna Cry1Ab/Cry1Aj som dödar fjärilslarver som angriper majsen, samt proteinet EPSPS som ger tolerans mot ogräsmedlet glyfosat.

krabbmakak

Krabbmakaker används ibland som försöksdjur för att analysera påverkan på utvecklingen av olika substanser hos en icke-human primat. Foto: TheOtherKev, Pixabay

Makakerna följdes över mer än sju år och över två generationer. Möjliga effekter på immunsystemet eller metabolismen studerades i båda generationerna hos makakerna i de olika födogrupperna.

Resultaten påvisade inga onormala antikroppsprofiler, inga indikationer på pågående inflammation eller påverkan på metabolismen som skulle kunna indikera någon toxicitet hos GM-majsen. Försöken visade att det inte medförde en negativ påverkan på immunförsvaret eller metabolismen av att äta GM-majs över lång tid eller över flera generationer.

Referens

Li et al., A >7-Year Feeding Study on the Long-Term Effects of Genetically Modified Maize Containing cry1Ab/cry2Aj and EPSPS Genes on Immune Status and Serum Metabolites in Two Generations of Cynomolgus Macaques. J. Agric. Food Chem. 2025, 73, 31, 19778–19788

https://doi.org/10.1021/acs.jafc.5c06423