Kött, mjölk och läder utan djur

Odlade celler blir hamburgare

Essän Fifty Years Hence publicerades i Strand Magazine 1931. I den skrev den blivande premiärministern i Storbritannien, Winston Churchill: “We shall escape the absurdity of growing a whole chicken in order to eat the breast or wing, by growing these parts separately under a suitable medium.”Drygt åttio år senare tillagades den första hamburgaren som tillverkats av odlade muskelceller från kor. Det hade tagit år av forskning och kostat cirka 250 000 euro. De nederländska forskarna som tog fram den första burgaren bildade senare företaget Mosa Meat. Ett annat företag med liknande tillvägagångssätt är Memphis Meat i USA. De producerade den första cellbaserade köttbullen 2016 och en kycklingprodukt 2017. Det finns ännu inga cellbaserade produkter på marknaden.

Växtbaserade produkter

Till skillnad mot Mosa Meat och Memphis Meat, producerar det USA-baserade företaget Impossible Foods ”kött” från växtmaterial. Företagets flaggskepp är the Impossible Burger. Nyckelingrediensen i burgaren är det syrebindande proteinet leghemoglobin. Proteinet finns i kvävefixerande baljväxters rotknölar och ger burgaren en köttig smak. Det gör också att det bildas något som liknar köttsaft. Det leghemoglobin som finns i burgaren produceras av genetiskt modifierade jästsvampar av arten Pichia pastoris. Genen för leghemoglobin har isolerats från sojabönans rotknölar. Veganburgaren innehåller också protein från sojaböna och potatis och olja från kokosnöt och solros.

Veganska mjölkprodukter med modifierade mikroorganismer

Andra företag som har som mål att ersätta de animaliska produkterna i vårt dagliga liv är Perfect Day, Cirkulär AB och Modern Medow. Det förstnämnda företaget producerar mjölkproteiner med hjälp av genetiskt modifierade svampar av släktet Trichoderma. Svamparna har modifierats med gener som kodar för kasein och vassleprotein, som är de huvudsakliga proteinerna i komjölk. De lanserade under sommaren 2019 sin första produkt, en laktosfri vegansk glass som innehåller samma proteiner som mjölk. Till skillnad mot produkter som baseras på till exempel sojaproteiner innehåller företagets mjölkprodukter exakt samma proteiner som komjölk.

Glass tillverkad av protein som framställs av genetiskt modifierade mikroorganismer.
Glass tillverkad av proteiner producerade av genetiskt modifierade mikroorganismer. Foto: Perfect day.

Det svenska företaget Cirkulär AB producerar kasein i genetiskt modifierade mikroorganismer. De utvecklar en vegansk råvara för osttillverkning som består av kaseinet, veganska fetter och andra komponenter som finns i ost. Företagets mål är att sälja råmaterial som kan användas för alla typer av ostar, som ett substitut eller komplement till komjölk.

Modifierad jäst producerar läder

Med hjälp av genetiskt modifierade jästsvampar producerar företaget Modern Medows kollagen, den huvudsakliga komponenten i läder. Det används sedan för att producera så kallat bioläder. Varumärket heter Zoa och en t-shirt som bland annat består av det odlade lädret blev under 2018 en del av moderna museet i New Yorks permanenta samling.

Uppdaterad november 2020.