På 1920-talet upptäckte förädlare en naturlig mutation som gör att tomater mognar jämnare – från jämt ljusgrön till jämt rödfärgad. Denna mutation finns idag i många kommersiella tomatsorter.
Forskare har nu med hjälp av bland annat det nyligen sekvensbestämda tomatgenomet identifierat den gen som bär på mutationen som ger jämn fruktmognad. Genen visade sig koda för en så kallad transkriptionsfaktor, ett protein som slår av och på andra gener. När denna gen är muterad är den inaktiv.
Forskarna modifierade tomater som bar på den inaktiva genvarianten med en intakt version av genen. Detta ledde till att halten av sockerarterna glukos och fruktos i frukten ökade med 40 procent. Även halten av antioxidanten lykopen ökade. På grund av reglerna kring genetiskt modifierade växter har forskarna inte kunnat smaka på tomaterna men de gissar att den högre sockerhalten gör tomaterna smakligare.
Marie Nyman
Källa: Powell et al, Uniform ripening Encodes a Golden 2-like Transcription Factor Regulating Tomato Fruit Chloroplast Development. Science, 336:1711 (July 6 2012)