Genomredigerad tomat börjar säljas i Japan 2021

Bild på tomater.
Tomater, Solanum lycopersicum

Under 2021 kommer det japanska uppstartsföretaget Sanatech Seed Co Ltd börja sälja en genomredigerade tomat 2021. Företaget grundades 2018 av forskare vid Tsukubauniversitetet. Det verktyg forskarna använt är gensaxen CRISPR/Cas9.Tomaten innehåller 5 till 6 gånger mer gammaaminosmörsyra (GABA) än annan tomat. GABA är en signalsubstans i hjärnan och tillskott av GABA har bland annat visat sig sänka blodtrycket.

Med start i april 2021 kommer plantor att säljas till hemmaodlare via Sanatechs samarbetspartner Pioneer EcoScience webbplats. För att kunna distribuera tomaten till en större marknad måste först frön massproduceras. Det kommer därför att ta lite längre tid innan de börjar säljas i livsmedelsaffärer i Japan.  

De plantor och frukter som distribueras kommer att märkas med information om att produkten utvecklats med hjälp av genomredigering och att ansvariga departement konsulterats. Det kommer också att finnas en QR-kod som tar konsumenten till Santechs webbplats för mer information om tomaten.

Till skillnad från i EU är den genomredigerade tomaten inte en reglerad genetiskt modifierad organism i Japan. Tomaten har även fått klartecken i USA.

Marie Nyman

Källa: First Genome Edited Tomato with Increased GABA In the World. University of Tsukuba, Sanatech Seed Co., Ltd. 2020-12-11