Food Standards Australia New Zealand har godkänt en variant av det gyllene riset med beteckningen GRE2. Godkännandet gäller användning som livsmedel, men tanken är inte att riset ska saluföras i Australien eller Nya Zeeland. Ansökan skickades in av det internationella risforskningsinstitutet (IRRI) för att handeln inte ska störas vid en eventuell inblandning av det gyllene riset i konventionellt ris. IRRI har även ansökt om godkännande av riset som livsmedel i USA och Kanada och för odling i Filippinerna.
Riset är genetiskt modifierat för att producera betakaroten i riskornen. Karotenoider är röda, gula och orange pigment som finns i många blommor, frukter och grönsaker. Vissa karotenoider, till exempel betakaroten, kan i kroppen omvandlas till A-vitamin. A-vitaminbrist är ett stort problem i vissa delar av världen. Världshälsoorganisationen (WHO) beräknar att 250 miljoner barn i förskoleåldern lider brist på A-vitamin och att det leder till blindhet hos mellan 250 000 – 500 000 barn per år.
Källa: Food Standards Australia New Zealand, Approval report – Application A1138. Food derived from Provitamin A Rice Line GR2E. 20 December 2017.