Fågelinfluensa är en virussjukdom som cirkulerar hos vilda fåglar och som snabbt kan sprida sig och döda stora bestånd av både vilda och tama fåglar. I syfte att göra höns motståndskraftiga har forskare använt CRISPR/Cas9 och ändrat en gen hos hönsen som behöver vara aktiv för att viruset ska kunna infektera.
Det är forskare vid Roslininstitutet i Edinburgh som har använt CRISPR/Cas9 för att ändra en gen som kodar för proteinet ANP32A. Viruset som orsakar fågelinfluensan använder det proteinet i värdens celler för att kunna föröka sig och spridas vidare.
Nästan alla höns friska vid normal exponering av viruset
När de genetiskt förändrade hönsen utsattes för normala doser av viruset höll sig 9 av 10 friska. När dosen ökades sjönk dock antalet friska höns till 5 av 10. Den genetiska förändringen gav ändå ett visst skydd och hönsen blev inte lika sjuka som förväntat.
Forskarna kunde se att en del virus, i brist på ANP32A, snabbt anpassade sig och i stället försökte använda liknande proteiner, ANP32B och ANP32E, för att spridas. I ett laboratorieexperiment ändrade forskarna med CRISPR/Cas9 alla tre generna i celler från höns, och såg att viruset då helt tappade förmågan till spridning.
Fler genetiska förändringar krävs för 100% skydd
För att ge hönsen fullständig resistens skulle alltså fler genetiska förändringar krävas. Studien är ett viktigt första steg som visar att tamfåglar skulle kunna skyddas mot fågelinfluensan med hjälp av genteknik.
Viruset som orsakar fågelinfluensan är inte bara ett hot mot bestånden av vilda och tama fåglar, utan även människors hälsa eftersom det då och då byter värd och infekterar människor.
/Mia Olsson
Referenser:
- Idoko-Akoh, A., Goldhill, D.H., Sheppard, C.M. et al. Creating resistance to avian influenza infection through genome editing of the ANP32 gene family. Nat Commun 14, 6136 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-41476-3
- Artikel i The Guardian World’s first flu-resistant chickens could pave way for gene-edited UK poultry | Gene editing (theguardian.com)