I USA har genomredigerade nötdjur för första gången fått grönt ljus av Food and Drug Administration (FDA) som är den instans i landet som ser över livsmedelssäkerhet. FDA placerade den genomredigerade avelslinjen i kategorin låg risk. Det betyder att utvecklaren inte behöver ansöka om särskilt tillstånd för att marknadsföra produkter, till exempel kött, från de…
En genvariant från teosint ökar majsens förmåga att använda kväve
Teosint heter den vilda släktingen till den domesticerade majsen. För ett otränat öga är det svårt att se att de faktiskt båda hör till arten Zea mays. Teosint är vitt förgrenad och har smala ax med få frön istället för de kraftiga majskolvarna som utmärker den moderna majsen. Nu presenterar forskare i tidskriften Nature resultat…
CRISPR-vete för mindre akrylamid i rostbrödet
Akrylamid kan bildas när vissa livsmedel bakas, friteras, rostas eller steks, till exempel när man gör chips eller rostar bröd. Det har visat sig att akrylamid är ett neurotoxin som kan orsaka cancer.1 Därför antog EU-kommissionen 2017 en förordning som satte riktvärden för mängden akrylamid i mat.2 Kommissionen väntas ytterligare strama upp reglerna för akrylamid…
Miljö-DNA öppnar fönster till historiskt ekosystem
En grupp forskare har rekonstruerat delar av ett två miljoner år gammalt ekosystem ur DNA som isolerats ur sediment. Platsen är norra Grönland och sedimentet kommer från en hundra meter djup depå längst in i en fjord. Från DNA-sekvenserna som forskarna lyckats isolera och analysera, träder en lummig skog av björk, poppel och tuja fram.…
Första patienten som får basredigerade CAR-T-celler tillfrisknar
En engelsk tonårsflicka med cancer är den första patient i världen som fått en behandling med basredigerade T-celler. Flickan hade en form av leukemi som utgår från immunsystemets T-celler och som varken svarade på cellgiftsbehandling eller benmärgstransplantation. T-celler är dessvärre samma celltyp som ska försvara kroppen mot cancer. De är utrustade med receptorer på utsidan…