Genetiskt modifierade petunior på marknaden i EU och USA

Bild på genetiskt modifierade petunior
Genetiskt modifierad petunia. Foto: Evira

I mitten av mars rapporterade finska Gentekniknämnden till livsmedelssäkerhetsverket Evira om petunior på den finska marknaden som de misstänkte var genetiskt modifierade.

Efter analys kunde Evira konstatera att det fanns ett parti petuniafrön och åtta petuniasorter i form av plantor som var genetiskt modifierade. Samtliga petunior var modifierade för att bli orangefärgade och hade importerats från Danmark, Tyskland och Nederländerna. Det finns indikationer på att petuniorna härstammar från plantor som producerades redan på åttitalet. I en artikel från 1987 beskriver forskare vid Max Planck-institutet i Köln hur de genom att modifiera petunia med en gen från majs fått fram orangefärgade petunior.

Inga genetiskt modifierade petunior är godkända inom EU och petuniorna är därför olagliga. Evira påpekar dock att de inte utgör någon fara för hälsa eller miljö. Petunior är ettåriga växter och deras frön kan inte övervintra.

De orangefärgade petuniorna har även påträffats i Sverige och i USA och inom EU utreds för närvarande omfattningen och ursprunget av de modifierade petuniorna.

Källor

  • Evira drar bort genmodifierade orangefärgade petunior från försäljning, Evira, Aktuellt 2017-04-27
  • A new petunia colour generated by transformation of a mutant with a maize gene. Meyer et al, Letters to Nature 330:678 (1987)
  • Olovliga petunior på marknaden, Jordbruksverket, Nyheter 2017-05-09
  • U.S. flower sellers rush to destroy illegal GE petunias, Science May 16, 2017