Bild på äpplen, Granny Smith
Äpple, Malus domestica

I slutet av januari 2018 marknadsgodkände kanadensiska myndigheter det genmodifierade äpplet Arctic Fuji.

När vissa ämnen i äpple kommer i kontakt med syre mörknar äpplet. Det kan inträffa när äpplet utsätts för stötar vid till exempel skörd eller transport. Samma sak händer om du tar en tugga av äpplet eller skär det itu. Den process som gör att äpplet mörknar i kontakt med syre är beroende av ett enzym (polyfenoloxidas) i äpplet. I det modifierade äpplet har produktionen av detta enzym hämmats med hjälp av DNA från just äpple. De modifierade äpplena innehåller alltså bara äppel-DNA.

Arctic Fuji har tagits fram av det kanadensiska företaget Okanaga Speciality Fruit och två välkända äppelsorter Golden Delicious och Granny Smith, som modifierats på samma sätt, finns sedan tidigare på marknaden i Kanada och i USA.

Källor: Government of Canada, Approved products, Arctic Fuji Apple Event NF872; Arctic® Fuji Apple Receives Canadian Approval, Okanaga speciality fruits

Övrig forskning och utveckling, Växter