Gyllene ris med gensaxen CRISPR/Cas9?

Bild på omodifierat ris och det gyllene riset.
Omodifierat ris och modifierat gyllene ris.

Orange blomkål beror på en mutation i en gen som kallas just Orange. Forskare från Japan har med hjälp av gensaxen CRISPR/Cas9 introducerat en mutation i motsvarande gen i ris.

Det resulterade i cellodlingar som producerar beta-karoten, ett ämne som i kroppen omvandlas till A-vitamin. A-vitaminbrist är ett allvarligt problem i vissa delar av världen. Världshälsoorganisationen beräknar att 250 miljoner barn i förskoleåldern lider brist på A-vitamin och att det leder till blindhet hos mellan 250 000 – 500 000 barn per år.

Från de orangefärgade cellerna kan forskarna sedan regenerera hela plantor, men ännu så länge rör det sig enbart om cellkulturer.

Det traditionellt genmodifierade gyllene riset är godkänt som livsmedel i Australien, Nya Zeeland, Kanada och USA, men odlas ännu inte någonstans i världen. Ansökningar om marknadsgodkännande för odling är för tillfället under utvärdering i Bangladesh och Filippinerna.

Marie Nyman
Källa: A novel approach to carotenoid accumulation in rice callus by mimicking the cauliflower Orange mutation via genome editing. Endo et al, Rice (2019) 12:81