Impossible burger – en köttliknande hamburgare från växtmaterial

Bild på sojaböna, Glycine max
Sojaböna, Glycine max.

Det USA-baserade företaget Impossible Foods producerar ”kött” från växtmaterial. Företagets flaggskepp är the Impossible Burger, som säljs i USA och i Hongkong. I slutet av juli i år gav USA:s Livsmedels- och läkemedelsmyndigheten nyckelingrediensen i burgaren GRAS-status. GRAS står för Generally Recognized As Safe.

Denna viktiga ingrediens i burgaren är det syrebindande proteinet leghemoglobin. Proteinet finns i kvävefixerande baljväxters rotknölar och ger burgaren en köttig smak och gör att det bildas något som liknar köttsaft. Det leghemoglobin som finns i burgaren produceras av genmodifierade jästsvampar av arten Pichia pastoris. Genen för leghemoglobin har isolerats från sojabönans rotknölar.

Andra ingredienser i veganburgaren är till exempel protein från vete och potatis och kokosnötsolja.

Källa: Impossible Foods receives no-question letter from US Food and Drug Administration, Impossible Foods News July 23, 2018.