Olika bakterier och svampar på olika delar av huden

Bild på fötter i vattenbryn.
Forskarna fann 60 olika arter av svampar mellan tårna.

Huden är både en barriär och en värd för bakterier och andra mikroorganismer. Den skyddar mot intrång men ytskiktet och små veck i huden kan samtidigt vara värd för olika mikroorganismer. I en studie av 14 olika ställen på huden har forskare analyserat vilka mikroorganismer som förekommer var. Med hjälp av DNA-sekvensering kunde de enskilda arterna identifieras.

Svampen Malassezia hittades på alla undersökta ställen. Undersökning av olika ställen på foten visade att det fanns upp till 80 olika arter av svampar på hälen, 40 arter under tånaglarna och 60 arter mellan tårna. Mikrobiomet på tånaglarna och i utrymmet mellan tårna varierade mest mellan olika individer. Olika personer har alltså olika fotsvampar.

Förutom att understryka vikten av att bära badtofflor på badhuset demonstrerar studien att den mänskliga huden är ett komplext ekosystem som tillhandahåller olika miljöer för mikroorganismer. Den nya kunskapen kan komma till användning för att studera samverkan mellan sjukdomsframkallande och ofarliga mikroorganismer vid sjukdomsutveckling.

Natalie von der Lehr

Källa: Findley et al., Nature 498, 367 (2013)