Ämne i grapefruktskal skyddar mot insektsbett

BIld av Ancelin Bonnet från Pixabay

Noonkatone är det ämne som gör att en grapefrukt doftar som en grapefrukt. Det finns i små mängder i grapefruktskal och i nutkacypressens bark. Nootkatone används inom många olika områden, bland annat i livsmedel och drycker och i skönhetsprodukter. Eftersom det finns i så små mängder behövs i storleksordningen 400 000 grapefrukter för att producera ett kilo av ämnet. Det schweiziska företaget Evolva har i samarbete med Center for Disease Control i USA istället använt genetiskt modifierade jästsvampar för att producera noonkatone. Under året har NootkaShield, ett medel som skyddar mot mygg- och fästingbett godkänts i USA. Det är det första insektsmedlet producerat av genetiskt modifierade organismer (GMO) som godkänts.

Genen som jästsvamparna modifierats med har isolerats från en art av tistel. I det första steget producerar jästen ett annat ämne, valcene, som sedan oxideras till noonkatone. Eftersom processen innefattar ett oxidationssteg får noonkatone inte marknadsföras som en naturlig ingrediens.

Marie Nyman

Källa: A biotech insect repellent, safe enough to eat. Nature Biotechnology volume 38, pages1368–1369 (2020).