Forskare i USA har lyckats att omvandla hudceller från patienter med Huntingtons sjukdom till stamceller. Dessa stamceller har i sin tur omvandlats till nervceller som återspeglar patienternas egna celler. Med hjälp av denna teknik skulle man kunna studera vad som orsakar sjukdomen i detalj samt testa olika läkemedel. Nervcellerna som drabbas vid Huntingtons sjukdom är…
Höga halter av industriråvara i modifierad oljekål
Erukasyra är en naturligt förekommande fettsyra i korsblommiga växter som raps. Fettsyran och dess derivat (särskilt erukamid) är viktiga råvaror vid industriell produktion av plaster, nylon och smörjmedel och utvinns i dagsläget i huvudsak från raps med hög halt (cirka 50 procent) av erukasyra i fröoljan. Produktionen kompliceras dock av att högerukasyrarapsen kan korsa sig…
Modifierad färgtistel producerar höga halter omega-6-fettsyra
Omega-6 fettsyran gamma-linolensyra (GLA) anses ha hälsobefrämjande effekter. GLA finns naturligt i olja från bland annat gurkört (20 procent) och nattljus (10 procent). Dessa arter saknar dock många egenskaper som är viktiga för storskalig produktion och det är därför dyrt att framställa GLA från dem. Färgtistel (Carthamus tinctorius) odlas kommersiellt för produktion av linolsyra och…
Produktion av omega-3-fettsyra i fröolja
Odlade oljeväxter innehåller framför allt fettsyrorna palmitinsyra, stearinsyra, oljesyra, linolsyra och linolensyra. I andra organismer finns en uppsjö av olika sorters fettsyror som är av intresse för olika ändamål. Fisk är den huvudsakliga källan till de riktigt långa, fleromättade omega-3-fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Den höga halten av dessa fettsyror i vissa fiskarter beror…
Tomater, jordgubbar och potatis med högre C-vitaminhalt
Förmågan att bilda C-vitamin gick tidigt förlorad under människans evolution. Människan behöver därför tillgodogöra sig C-vitamin via kosten. Djur som till exempel elefanter, katter, hundar och kor kan bilda C-vitamin, men inte våra närmaste släktingar som gorillor och orangutanger. Detta beror på en mutation i en gen som kallas GLO. GLO-genen kodar för det enzym…