1977 presenterades den första kompletta sekvensen (den inbördes ordningen av DNA-byggstenarna A, T, G och C) för ett genom. Det rörde sig då om DNA-sekvensen hos ett bakterievirus. Arton år senare presenterades den första DNA-sekvensen för en bakterie (Haemophilus influenzae). Strax därefter publicerade Craig Venter och hans team sekvensen för bakterien Mycoplasma genitalium. Nu har…
Genmodifierade myggor och denguefeber
Ett år efter det att de första genetiskt modifierade hanmyggorna (av arten Aedes aegypti) släppts ut på Kajmanöarna rapporterar nu myndigheterna om försöket. Det rör sig om hanmyggor som är modifierade så att deras avkommor dör på larvstadiet. Sammanlagt har 3 miljoner myggor släppts ut, vilket enligt forskarna lett till en minskning av myggpopulationen med 80 procent.…
Konventionell förädling leder till stora förändringar i genuttryck
Ett internationellt forskarlag har analyserat alla RNA-molekyler (vilket motsvarar genuttrycket) och växtsubstanser (metaboliter) i två konventionella kornsorter och genetiskt modifierade plantor av dessa sorter. De fann inga signifikanta skillnader mellan de konventionella sorterna och deras genetiskt modifierade motsvarigheter. Däremot fann forskarna stora skillnader när de båda konventionella sorterna jämfördes. Analyserna visade bland annat på mer…
Forskare föreslår särskild märkning av vissa GMO
Under 2009 publicerade den Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens (EFSA) GMO-panel riktlinjer för riskbedömning av genetiskt modifierade växter som är avsedda för andra ändamål än som livsmedel och foder. Riktlinjerna täcker in medicinska produkter och växter som modifierats för att producera ämnen för industriell användning (non-food/non-feed GM plants, NFGM). För att bland annat öka säkerheten för människor och…
Klartecken för sojaböna med förändrad oljesammansättning
USA:s jordbruksdepartement (USDA) har gett klartecken till kommersiell odling av den första genetiskt modifierade grödan med förändrad fettsyresammansättning. Den modifierade sojabönan producerar en olja med en sammansättning liknande olivoljans. Den konventionella sojaoljan är instabil, vilket bland annat leder till att den oxiderar (härsknar) vid höga temperaturer. För att stabilisera konventionell sojaolja härdas den, en process…