Genmodifierade bomullsfrön som proteinkälla

Bild på bomullsfält
Bomull, Gossypium

USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) har godkänt en genetiskt modifierad bomull med mycket låga halter av gossypol i sina frön. Gossypol är ett ämne som är giftigt för människor och djur, med undantag för idisslare. Vuxna idisslare kan klara ett visst intag av gossypol eftersom det binder till proteiner i våmmen.

Gossypol är anledningen till att de proteinrika bomullsfröna inte används som livsmedel och i begränsad utsträckning som foder. Den genmodifierade bomullen kan odlas både för sina fibrer och som en källa till olja och protein utan att mer land behöver tas i anspråk.

Den nya bomullen har utvecklats av professor Keetari Rathore och hans forskargrupp vid Texas A&M University. Rathores förhoppning är att den ska börja odlas i länder där delar av befolkningen lider av undernäring.

Marie Nyman

Källor
FDA Approves Ultra-Low Gossypol Cottonseed For Human, Animal Consumption .The dual-purpose cotton variety developed by Texas A&M researchers has the potential to make a significant impact on nutrition security around the world. By Kay Ledbetter, Texas A&M AgriLife October 14, 2019

Gossypol toxicity from cottonseed products. Gadhela et al, Scientific World Journal. Epub 2014 May 6.