Kanada godkänner det gyllene riset

Omodifierat ris, gyllene riset 1, gyllene riset 2
Omodifierat ris, gyllene riset 1 och gyllene riset 2 med högre halt av betakaroten.

I december 2017 godkände Australia och New Zealand en variant av det gyllene riset med beteckningen GRE2. Nu har även Kanada marknadsgodkänt det genmodifierade riset. Liksom när det gäller Australien och Nya Zealand är  riset inte tänkt att säljas i Kanada. Ansökningarna skickades in av det internationella risforskningsinstitutet (IRRI) för att handeln inte ska störas vid en eventuell inblandning av det gyllene riset i konventionellt ris.

Riset är genetiskt modifierat för att producera betakaroten i riskornen. Karotenoider är röda, gula och orange pigment som finns i många blommor, frukter och grönsaker. Vissa karotenoider, till exempel betakaroten, kan i kroppen omvandlas till A-vitamin. A-vitaminbrist är ett stort problem i vissa delar av världen. Världshälsoorganisationen beräknar att 250 miljoner barn i förskoleåldern lider brist på A-vitamin och att det leder till blindhet hos mellan 250 000 – 500 000 barn per år.

Källor: Provitamin A Biofortified Rice event GRE2 (Golden Rice), Health Canada, Approved products 2018-03-16; Food Standards Australia New Zealand, Approval report – Application A1138. Food derived from Provitamin A Rice Line GR2E. 20 December 2017.