Maten förändrar mikrobiomet

Bild på tallrik med mat.
Maten förändrar mikrobiomet.

Många mikroorganismer som vistas i kroppen kan inte odlas i laboratoriet. Därför analyserar forskare nu istället deras arvsmassa. Det har varit känd sedan tidigare att olika dieter främjar olika typer av mikroorganismer i mag-tarmkanalen. I en ny studie har forskare undersökt hur maten påverkar mikrobiomet genom att låta 10 personer äta antingen en vegetarisk eller en animalisk diet.

Skillnaderna i dieten förändrade både förekomsten av vissa mikroorganismer och vilka gener som mikroorganismerna uttryckte. En vegetarisk diet ökade förekomsten av mikroorganismer som kan bearbeta/bryta ner olika typer av stärkelse medan en diet baserad på animaliska produkter ökade förekomsten av mikroorganismer som tål galla och kan bearbeta protein och mjölksocker. Skillnaderna stämde väl överens med skillnaderna i den mikrobiella tarmfloran hos växt- respektive köttätande djur.

Forskarna observerade också att förekomsten av bakterien Bilophila wadsworthia ökade hos de personer som hade ätit en animalisk diet. Tidigare försök på möss har indikerat att Bilophila wadsworthia kan bidra till ulcerös kolit, en inflammation i tjocktarmen. Än så länge har forskarna inga bevis för att en ökad förekomst av bakterien skulle kunna orsaka sjukdom i människor. De betonar dock att studien visar att dieten kan förändra mikrobiomet snabbt och att detta kan vara en anledning till att vissa sjukdomar som delvis associeras med livsstil.

Natalie von der Lehr

Källa: David et al., Nature, advanced online publication 11 dec 2013, doi:10.1038/nature12820