Fältförsök med det gyllene riset vandaliserat

Omodifierat ris, gyllene riset 1, gyllene riset 2
Omodifierat ris, gyllene riset 1 och gyllene riset 2 med högre halt av betakaroten.

I början av augusti 2013 förstördes ett fältförsök med det gyllene riset vid det internationella risforskningsinstitutet IRRI i Filippinerna. Riset är modifierat på så sätt att det bildar betakaroten i kornen. Betakaroten, som är det ämne som gör moroten orange, omvandlas i kroppen till A-vitamin. A-vitaminbrist är ett stort problem i vissa delar av världen och orsakar bland annat blindhet.

För att kunna uppskatta de potentiella hälsoeffekterna av det gyllene riset har forskare tidigare studerat hur mycket av betakarotenet i riset som i kroppen omvandlas till A-vitamin. Analyserna visade att det gyllene riset är en mycket effektiv källa till A-vitamin. En annan forskargrupp har nyligen visat att det gyllene riset är en lika effektivt A-vitaminkälla som rent betakaroten i olja och bättre än spenat.

Inom EU har i storleksordningen 80 fältförsök, som bedrivits av akademin eller myndigheter, förstörts från 1997 och framåt.

Marie Nyman

The International Rice Research Institute http://irri.org/; Tang et al, The American Journal of Clinical Nutrition 96(3):658-64 (2009); Tang et al, The American Journal of Clinical Nutrition 89:1776–83 (2012); GM Crops and Food: Biotechnology in Agriculture and the Food Chain 3:4, 1-7 (2012)