2Blades Foundation – från labbänken till åkern

Den tekniska utvecklingen inom molekylärbiologin har gjort att kunskapen om växters immunsystem och samspelet mellan växter och skadegörare ökat markant de senaste åren. Det är dock i relativt få fall den kunskapen tillämpats i växtförädlingen. Stiftelsen 2Blades Foundations mission är att ta den grundläggande kunskapen från labbänken till åkern. De stödjer forskning och utveckling av…

Allmänheten hjälper forskare lokalisera proteiner via online-spel

Sedan starten i mars 2016 har mer än 40 000 personer gått med i Project Discovery. Det är ett samarbetsprojekt mellan det svenska forskningsprojektet Human Protein Atlas, isländska CCP Games och schweiziska Massively Multiplayer Online Science (MMOS). Project Discovery är en form av online-spel där allmänheten hjälper forskarna att analysera bilder av vävnader och lokalisera fluorescerande…

Hornlösa kor med hjälp av genomredigering

I USA avlägsnas hornen på 80 procent av de kalvar som ska bli mjölkkor. Det betyder  4,8 miljoner kalvar per år. Bland köttdjursraserna är det vanligare att horn saknas, exempelvis rasen Angus. Cirka 25 procent (8,75 miljoner) av köttdjuren får sina horn avlägsnade. Hornen avlägsnas för att skydda de som har hand om djuren och…

Grönt ljus i USA för genomredigerade trädgårdschampinjoner, majs och potatis

Forskare vid Pennsylvania State University har använt CRISPR/Cas9 på trädgårdchampinjon. Med tekniken har de avlägsnat några få baspar i en gen, vilket lett till att den inaktiverats. När genen är aktiv producerar den ett enzym som gör att champinjoner mörknar när de utsätts för tryck. Totalt finns sex kopior av denna gen i champinjon och…

Inaktivering av gen i potatis ger chips med lägre akrylamidhalt

Det är vanligt att potatis efter skörd förvaras kallt. Det gör att knölarna inte skrumpnar ihop lika snabbt, att de inte börjar gro lika lätt och att spridning av potatissjukdomar hämmas. En negativ effekt av kylförvaringen är att halterna av sockerarterna fruktos (fruktsocker) och glukos (druvsocker) kan öka. Det gör potatisen sötare. Om potatisen sedan…