När vissa ämnen i äpplet kommer i kontakt med syre mörknar äpplet. Det kan inträffa när äpplet utsätts för stötar vid till exempel skörd eller transport. Samma sak händer om du tar en tugga av äpplet. Den process som gör att äpplet mörknar i kontakt med syre är beroende av ett enzym (polyfenoloxidas) i äpplet.…
Pingviner har ett begränsat smaksinne
Det finns fem grundsmaker, sött, salt, beskt, surt och umami. Umami är kanske den minst kända, men beskrevs redan för över 100 år sedan av en japansk kemist. Umami är ett japanskt ord som betyder ungefär god smak. Nu har forskare visat att pingviner under evolutionens gång förlorat förmågan att känna om något är beskt,…
Sammetssnigeln som ”stulit” en gen från de alger den äter
Redan på 1970-talet upptäckte forskare att sammetssnigeln Elysia chlorotica var grön för att den tagit upp kloroplaster från sin föda, gulgrönalgen Vaucheria litorea. Väl inne i snigelcellerna kan kloroplasterna fotosyntetisera upp till nio månader. Under fotosyntesen bildas kolhydrater, så snigeln kan producera sin egen näring med hjälp av alg-kloroplasterna. Hur det kommer sig att snigeln…
Genmodifierade växter som tål angrepp från koloradoskalbaggen
Koloradoskalbaggen är en skadegörare på potatis. Den angriper också närbesläktade arter som tomat, tobak och aubergine. Skalbaggen kommer ursprungligen från sydvästra USA/Mexiko men finns numera även i andra delar av världen, till exempel i Asien och i Europa. Eftersom koloradoskalbaggen är en mycket allvarlig växtskadegörare uppmanar Jordbruksverket den som tror sig ha hittat en koloradoskalbagge…
Nationell satsning på genomsekvensering
I november 2014 beslutade svenska Science for Life Laboratories vilka forskningsprojekt som blir en del av den nationella satsningen på sekvensbestämning av hela arvsmassor. Flera av projekten fokuserar på mänskliga sjukdomar som leukemi och Alzheimers sjukdom. Andra projekt kommer att studera den biologiska mångfalden inom olika organismer som till exempel havstulpan och kanin. Marie Nyman…