Det USA-baserade projektet Home Microbiome Project har undersökt sju familjer och deras hem under sex veckor. 1 625 prover samlades in från hus, de människor som bodde där och deras husdjur. Resultaten visade att ett hus mikrobiom härstammade från den familj som bodde där. När en ny familj flyttade in etablerade sig snabbt deras mikrobiom.…
Ny lagstiftning om medlemsstaternas möjligheter att förbjuda odling av genmodifierade grödor
I juli 2010 presenterade EU-kommissionen ett lagstiftningsförslag som gick ut på att medlemsstaterna själva skulle kunna bestämma om de vill tillåta, begränsa eller förbjuda odling av genetiskt modifierade grödor inom sitt lands gränser. Detta efter det att en gröda genomgått den obligatoriska miljö- och hälsoriskbedömningen och gemensamt godkänts av medlemsstaterna. Efter flera turer nådde ministerrådet i…
Global odling av genetiskt modifierade grödor 2014
Under 2014 odlades genetiskt modifierade grödor på 181 miljoner hektar världen över, en ökning med sex miljoner hektar jämfört med 2013. Totalt odlades genetiskt modifierade grödor i 28 länder. De största arealerna odlades i USA, följt av Brasilien, Argentina, Indien, Kanada och Kina. Genetiskt modifierad sojaböna odlades på 82 procent av den totala sojabönsarealen i…
Kartläggning av proteinerna i människokroppen
Delar av vår arvsmassa består av gener vars information översätts till proteiner. Proteiner har många olika funktioner i kroppen, till exempel transporterar de molekyler, utför kemiska processer och bygger upp membran. Även om alla celler i en organism bär på samma gener, kan en viss gen vara aktiv i en typ av vävnad men inte…
Bakterier tycks påverka vilken mat vi äter
Olika arter av mikroorganismer kräver olika näringsämnen och redan 24 timmar efter en förändrad diet kan skillnader i förekomsten av olika arter i människans mag-tarmsystem observeras. Ett exempel är bakterier som kan bryta ner alger, en populär ingrediens i den japanska dieten. Allt eftersom individen äter alger, blir de bakterier som kan bryta ner dem…