Global odling av genetiskt modifierade grödor 2014

Under 2014 odlades genetiskt modifierade grödor på 181 miljoner hektar världen över, en ökning med sex miljoner hektar jämfört med 2013. Totalt odlades genetiskt modifierade grödor i 28 länder. De största arealerna odlades i USA, följt av Brasilien, Argentina, Indien, Kanada och Kina. Genetiskt modifierad sojaböna odlades på 82 procent av den totala sojabönsarealen i…

Kartläggning av proteinerna i människokroppen

Delar av vår arvsmassa består av gener vars information översätts till proteiner. Proteiner har många olika funktioner i kroppen, till exempel transporterar de molekyler, utför kemiska processer och bygger upp membran. Även om alla celler i en organism bär på samma gener, kan en viss gen vara aktiv i en typ av vävnad men inte…

Bakterier tycks påverka vilken mat vi äter

Olika arter av mikroorganismer kräver olika näringsämnen och redan 24 timmar efter en förändrad diet kan skillnader i förekomsten av olika arter i människans mag-tarmsystem observeras. Ett exempel är bakterier som kan bryta ner alger, en populär ingrediens i den japanska dieten. Allt eftersom individen äter alger, blir de bakterier som kan bryta ner dem…

Ny glyfosat-tolerant sojaböna utan patent

I mars 2015 går patentet på företaget Monsantos Roundup-Ready-teknik ut. Roundup-Ready-grödor är toleranta mot herbicider baserade på glyfosat. Företaget har delat med sig av förädlingsmaterialet och universitetet i Arkansas har nyligen släppt en egen glyfosat-tolerant sojaböna. Det betyder att de lantbrukare som odlar den nya glyfosat-toleranta sojabönan inte behöver betala den extra kostnad som patenterat…

Genmodifierad potatis godkänd i USA

När vissa ämnen i potatis kommer i kontakt med syre mörknar potatisen. Det kan inträffa när potatisen utsätts för stötar vid till exempel skörd eller transport. Samma sak händer om du skär en potatis mitt itu. Den process som gör att potatisen mörknar i kontakt med syre är beroende av ett enzym i potatisen. Företaget…