Förslag till ny lagstiftning som ger enskilda medlemsstater möjlighet att begränsa eller förbjuda användning av genetiskt modifierade livsmedel och foder

Inom EU finns bland annat Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr 1829/2003 om genetiskt modifierade livsmedel och foder. När den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) lämnat ett positivt yttrande om en ansökan om marknadsgodkännande av en viss genmodifierad gröda skriver kommissionen ett förslag till beslut. Därefter sker en omröstning bland medlemsstaterna i ständiga kommittén för…

Första diagnoserna från brittiska The 100 000 Genome Project

I slutet av 2012 lanserade Storbritanniens premiärminister David Cameron The 100 000 Genome Project. Inom projektet ska 100 000 personers hela arvsmassa sekvensbestämmas. Projektet fokuserar på patienter med sällsynta sjukdomar och deras familjer och patienter med cancer. Nu har de första resultaten från projektet presenterats. Forskarna har bland annat kommit fram till vad som orsakat…

EU godkänner stamcellsbehandling

I februari 2015 godkände EU-kommissionen en stamcellsbehandling mot brännskador i ögonen. Brännskador kan leda till brist på de så kallade limbala stamcellerna i ögat. Dessa stamceller kan återbilda hornhinnan och när de saknas växer andra typer av celler över ögat för att skydda det. Det leder bland annat till inflammationer, grumlad syn och ärrbildning och…

Hur mikroorganismerna påverkades när oljeplattformen Deepwater Horizon havererade

I april 2010 havererade oljeplattformen Deepwater Horizon och olja läckte ut i havet. Innan oljan nådde Pensacola Beach i Florida samlade forskare in prover från stranden. De fortsatte sedan att regelbundet samla in sandprover under ett år från det att oljan i juni nådde Pensacola Beach. Många arter av mikroorganismer går inte att odla på…

Genmodifierade äpplen godkända i USA

När vissa ämnen i äpplet kommer i kontakt med syre mörknar äpplet. Det kan inträffa när äpplet utsätts för stötar vid till exempel skörd eller transport. Samma sak händer om du tar en tugga av äpplet.  Den process som gör att äpplet mörknar i kontakt med syre är beroende av ett enzym (polyfenoloxidas) i äpplet.…