Forskare fångar pågående evolution i backtrav

Växters arvsmassor är förvånansvärt dynamiska och förändras mycket snabbare än djurens genom. Många växtarter har under evolutionens gång genomgått cykler där arvsmassan fördubblats, DNA gått förlorat och därefter fördubblats igen. Nu har forskare från USA upptäckt en ny grupp av kemiska substanser (metaboliter) som bara finns i modellväxten backtrav. Många av backtravens gener har under…

Ny teknik för riktade förändringar i arvsmassan

Designade proteiner eller proteinkomplex som kan skapa förändringar på en förutbestämd plats i arvsmassan har blivit allt vanligare inom forskning och utveckling. Det gäller så väl grundläggande som tillämpad forskning och teknikerna används på allt ifrån insekter och däggdjur till djur och stamceller. Teknikerna kan användas till att skapa riktade mutationer i arvsmassan, integrera en…

Långtidsstudier av genetiskt modifierade grödor

I en översiktsartikel har forskare analyserat ett antal tidigare publicerade studier som undersökt potentiella hälsoeffekter av genetiskt modifierade grödor. De analyserade 12 långtidsstudier (mer än 90 dagar till upp till två år) och 12 flergenerationsstudier (från två till fem generationer). Resultaten från de sammanlagt 24 studierna visar enligt forskarna inte på några hälsorisker. De små…

Rekombinant insulin firar 30 år

I dagarna var det 30 år sedan USAs livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA) godkände den första produkten som framställts av en genetiskt modifierad organism (GMO). Det rör sig om insulin som produceras av modifierade bakterier. Insulinet upptäcktes av kanadensarna Frederick Banting och Charles Best och 1922 genomfördes det första försöket på människa. Det föll väl ut…

Melonens, bananens och kornets genom kartlagda

Spanska forskare har kartlagt arvsmassan av melon (Cucumis melo), en art av stort ekonomiskt värde runt om i världen, särskilt i medelhavsregionen, i Asien och i Afrika. Forskarna identifierade bland annat 411 gener som verkar vara relaterade till resistens mot olika sjukdomar och en rad gener som bestämmer fruktmognad, färg och smak. Att känna till…