Olagliga petunior kan bli lagliga i USA

Genetiskt modifierad petunia. Foto: Jens Sundström.

Under våren 2016 upptäcktes genmodifierade petunior på den finska marknaden och eftersom inga genmodifierade petunior är godkända inom EU var de olagliga.

De första petuniorna som identifierades som genmodifierade var orangefärgade, men det visade sig att de använts i vidare förädling och att det fanns bortåt 100 sorter i olika färger. Genmodifierade petunior hittades på många håll i världen, inklusive Sverige och de har funnits på marknaden under många år.

Det visade sig nämligen att de orangefärgade petuniorna härstammade från plantor som producerades redan på åttitalet. I en artikel från 1987 beskriver forskare vid Max Planck-institutet i Köln hur de genom att modifiera petunia med en gen från majs fått fram orangefärgade petunior.

De genmodifierade petuniorna var storsäljare, vilket är anledningen till att det tyska företaget Westhoff Vertriebsgesellschaft mbH nu ansökt om tillstånd att få odla den genmodifierade petuniorna i USA.

Marie Nyman

Källor
• Petition for the determination of non-regulated status for petunias containing the A1 gene of Maize (A1-DFR petunias) Westhoff Vertriebsgesellschaft mbH Fresenhorst, 22-24 D-46354 Südlohn-Oeding Germany
• Evira drar bort genmodifierade orangefärgade petunior från försäljning, Evira, Aktuellt 2017-04-27
• Olovliga petunior på marknaden, Jordbruksverket, Nyheter 2017-05-09
• U.S. flower sellers rush to destroy illegal GE petunias, Science May 16, 2017
• A new petunia colour generated by transformation of a mutant with a maize gene. Meyer et al, Letters to Nature 330:678 (1987)