Norsk utredning om genteknik publicerades 2023-06-06: Hur ser utvecklingen ut och hur bör regleringen vara? Ladda ner och läs utredningen här: NOU 2023: 18 – regjeringen.no Se en presentation av den omfattande utredningen av utredningsledare Anna Wargelius här: Genteknologiutvalet legg fram si utgreiing – regjeringen.no
Kartläggning av 240 däggdjurs arvsmassa ger ledtrådar om vilka gener som orsakar sjukdom hos människa
En av nycklarna till att förstå vad informationen som finns lagrat i vårt DNA betyder är att jämföra det med andra arters. Ju fler som jämförs desto mer klarnar bilden. I ett internationellt samarbetsprojekt som delvis letts från Uppsala universitet har genomet (arvsmassan) hos 240 däggdjur kartlagts och jämförts. Bland däggdjuren som ingår i studien…
Det gyllene riset odlades på Filippinerna under 2022 – är det stopp nu?
Det gyllene riset är ett ris som modifierats genetiskt för att motverka A-vitaminbrist. Barn i fattiga länder som lever av en ensidig kost drabbas svårast av A-vitaminbrist med konsekvenser som blindhet, underutveckling och ökad infektionskänslighet. Under 2022 godkände Filippinerna att det gyllene riset odlades och delades ut till barn och ammande mödrar, men april 2023…
Öl som smakar mer med hjälp av genteknik
Majoriteten av den öl som dricks har fermenterats i stora kostnadseffektiva cisterner. I dessa är trycket från den koldioxid som produceras under fermenteringen större än när öl bryggs på mindre fat. Trycket påverkar de jästsvampar som används och ölet smakar mindre. Nu har belgiska forskare ingripit för att ölet ska smaka ”som förr” och har…
Genetiskt modifierad spirulina tillverkar proteiner till läkemedel
Under de senaste decennierna har den blå-gröna algen spirulina (Arthrospira platensis) blivit populär inom hälso- och livsmedelsindustrin. Spirulina har ett mycket högt näringsinnehåll och är den enda alg som odlas kommersiellt över hela världen. Det höga näringsinnehållet signalerar en hög kapacitet att tillverka proteiner vilket är en egenskap som forskare tagit till vara i en…