Insektsresistent majs och honungsbin

De flesta undersökningar som publicerats när det gäller insektsresistenta Bt-grödors påverkan på honungsbin har skett på vuxna insekter. I de fall larverna studerats har det skett under fältförhållanden. Nu har forskare studerat hur pollen från Bt-grödor påverkar bilarver under kontrollerade laboratorieförhållanden. De grödor som användes var majsen MON810 som producerar ett cry-protein och MON89034xMON88017 som…

Odling av genetiskt modifierade växter 2010

Under 2010 odlades genetiskt modifierade grödor på 148 miljoner hektar världen över, en ökning med 14 miljoner hektar jämfört med 2009. Siffran motsvarar cirka 10 procent av jordens odlingsbara mark. Genetiskt modifierad sojaböna odlades på 81 procent av den totala sojabönsarealen i världen. Motsvarande siffra för bomull var 64 procent, för majs 29 procent och för raps 23 procent.…

Syntetisk arvsmassa ger bakterie nytt liv

1977 presenterades den första kompletta sekvensen (den inbördes ordningen av DNA-byggstenarna A, T, G och C) för ett genom. Det rörde sig då om DNA-sekvensen hos ett bakterievirus. Arton år senare presenterades den första DNA-sekvensen för en bakterie (Haemophilus influenzae). Strax därefter publicerade Craig Venter och hans team sekvensen för bakterien Mycoplasma genitalium. Nu har…

Genmodifierade myggor och denguefeber

Ett år efter det att de första genetiskt modifierade hanmyggorna (av arten Aedes aegypti) släppts ut på Kajmanöarna rapporterar nu myndigheterna om försöket.  Det rör sig om hanmyggor som är modifierade så att deras avkommor dör på larvstadiet. Sammanlagt har 3 miljoner myggor släppts ut, vilket enligt forskarna lett till en minskning av myggpopulationen med 80 procent.…

Konventionell förädling leder till stora förändringar i genuttryck

Ett internationellt forskarlag har analyserat alla RNA-molekyler (vilket motsvarar genuttrycket) och växtsubstanser (metaboliter) i två konventionella kornsorter och genetiskt modifierade plantor av dessa sorter. De fann inga signifikanta skillnader mellan de konventionella sorterna och deras genetiskt modifierade motsvarigheter. Däremot fann forskarna stora skillnader när de båda konventionella sorterna jämfördes. Analyserna visade bland annat på mer…