Ny genomförandeförordning på plats

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens (EFSA) vetenskapliga paneler och kommittéer tar fram vägledande dokument för riskbedömning inom olika områden relaterade till livsmedel och foder. Det finns bland annat en GMO-panel. Den 8 december 2013 trädde en ny genomförandeförordning i kraft, (EU) nr 503/2013 om ansökningar om godkännande av genetiskt modifierade livsmedel och foder i enlighet med förordning…

Större skillnader mellan olika sorter än mellan GMO och icke-GMO

Omiker (från engelskans omics) är ett samlingsnamn på en grupp tekniker som blivit allt vanligare under de senaste åren. Transkriptomik innebär att man analyserar alla RNA-molekyler i en viss vävnad vid en viss tidpunkt. Detta visar vilka gener som är aktiva. Proteomik innebär att man analyserar alla proteiner och metabolomik att man analyserar alla metaboliter…

Metastudie kunde inte påvisa några risker med genmodifierade grödor

Hittills har över 30 000 vetenskapliga artiklar som rör säkerhetsaspekter och genetiskt modifierade grödor publicerats. Forskare från Italien har i en översiktsartikel sammanfattat 1783 vetenskapliga artiklar publicerade mellan 2002 och 2012. Genetiskt modifierade grödor har enligt forskarna varit föremål för intensiv forskning kring säkerhetsaspekter, något som de menar ofta ignoreras i debatten. Av den anledningen…

Indien presenterar rapport om insektsresistent Bt-bomull

Den insektsresistenta Bt-bomullen har funnits på den indiska marknaden sedan 2002. Under 2012 var över 93 procent av den bomull som odlades i Indien Bt-bomull. I slutet av 2013 presenterade den indiske jordbruksministern, Sharad Pawar, en rapport som behandlar olika aspekter av odling av Bt-bomullen. Studien, som omfattar 2 400 lantbrukare i tre bomullsdistrikt, sägs…

Skillnader i kvalitet mellan obesprutad Bt-majs och besprutad konventionell majs

Insektsresistent Bt-majs har odlats i USA sedan 1996. Till största delen rör det sig om fodermajs som förutom att användas som djurfoder bearbetas till mjöl, stärkelse och andra produkter. Nu har forskare undersökt olika aspekter vid odling av sockermajs, den typ av majs som vi människor äter i form av till exempel majskolvar. Forskarna odlade…